Les op de motor
Motorfiets

Ben je 17 jaar geworden of heb je de stap gezet om te starten met rijlessen? Een goede rijopleiding is de start voor veel veilige kilometers.

Wij doen ons uiterste best je een goede rijopleiding te geven!

Motor examens

De lessen AVB (2 uur aaneengesloten) bestaan uit 12 bijzondere verrichtingen. Daarvan krijg je er op je examen 7, waarvan je er 5 voldoende uit moet voeren.

De bijzondere verrichtingen die je hierbij moet uitvoeren zijn verdeeld in een viertal clusters. Je moet dan ook in ieder cluster minimaal 1 verrichting goed uitvoeren, dit hoeft trouwens niet perse de verplichte oefening te zijn. Als een oefening mislukt krijg je een 2e kans…

Hieronder volgt een overzicht van de clusters:

Bijzondere Verrichtingen: Keuze of Verplicht:
Lopend achteruit parkeren Verplicht
Langzame slalom Verplicht
Denkbeeldige acht Keuze
Halve draai (links en rechtsom) Keuze
Stapvoets rijden Keuze
Wegrijden uit parkeervak (links en rechtsom) Keuze
Uitwijkoefening Verplicht
Snelle slalom Keuze
Vertragingsoefening Keuze
Noodstop Verplicht
Precisiestop Keuze
Stopproef Keuze

A.V.D. (Cat A. Verkeers Deelname)

Nu je het examen AVB gehaald hebt gaan we de weg op. Hier ligt de aandacht in eerste instantie bij het rijden van een juiste techniek en de plaats op de weg. Het rijden van stadsverkeer, zoals kruispunten en rotondes komen nu ook aan bod.

Ook gaan we Auto(snel)wegen rijden. Een goede kijktechniek is met name voor een motorrijder van levensbelang evenals inzicht.

Je zal merken dat een goede voertuigbeheersing noodzakelijk is om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen.

Motorrijden kun je doen vanaf je 17e jaar. Onder de 24 jaar moet je beginnen op een lichte categorie motorfiets 17 jaar tot 20 jaar ( tot maximaal 11Kw) vanaf 20 jaar (tot maximaal 35 Kw). Dit wil zeggen dat je dan eerst 2 jaar op een motorfiets van jouw categorie moet rijden en dan opnieuw een AVD examen moet doen voordat je een zwaarder categorie mag gaan rijden. Logischer: je wacht tot 21 en doet gelijk A onbeperkt met Code 80. A2 zal dus opeens véél meer interessant worden.

Theorie

Als je in het bezit bent van een rijbewijs Cat. B. (autorijbewijs). Dan heb je tijdens de lessen geen theoriecertificaat nodig, voor het 2e praktijk examen (AVD) wel.

Ben je niet in het bezit van je auto rijbewijs dan moet je eerst je theorie examen halen voor je kan gaan lessen. Hou er rekening mee dat het inzichtelijk zwaarder is doordat je nog geen ervaring in het verkeer hebt. Ook scooter rijden is inzichtelijk anders dan motorrijden!

Wij raden je aan om met goede beschermende kleding te rijden. Er zijn helmen, handschoenen en jassen beschikbaar bij de rijschool, maar wij raden aan om dit zelf aan te schaffen i.v.m. hygiëne.

Voor beide examens is beschermende kleding verplicht!

Voordeelpakket 20

20 lessen van 60 min. Examen AVB + AVD

€ 1.455,00

Zie alle prijzen
Auto- en Motorrijschool Enroute